Experimentul în psihologie

Posted by on martie 27, 2006
Fără categorie

Descriere: Titlul spune totul
Materie: Psihologie
Referat făcut la liceu.

Download

Mai jos aveţi la dispoziţie o variantă text a referatului. Vă rugăm să reţineţi că această variantă nu are nici un fel de formatare sau poze. Unele caractere pot să nu fie arătate corect. Pentru varianta integrală vă rugăm să downloadaţi referatul.

EXPERIMENTUL

Principalele metode de cercetare ale psihologiei sunt:
-Observatia
-Studiul de caz
-Experimentul
-Chestionarul
-Testul psihologic

Definitie: Experimentul presupune provocarea unui fenomen psihic, in conditii bine determinate, cu scopul verificarii unei ipoteze, a unei relatii cauzale.

Experimentul este considerat cea mai importanta metoda de cercetare in psihologie, deoarece ofera posibilitatea culegerii datelor obiective despre comportament si permite stabilirea cauzelor ce stau la baza manifestarilor psihologice. Daca in observatie psihologii constata relatiile dintre fenomene ce apar in mod natural, in studiile experimentale ei creeaza sau provoaca o situatie in care se pot controla toate aspectele fenomenelor studiate, fapt pentru care experimentul este considerat o observatie provocata, controlata.

Caracteristica principala a experimentului este aceea ca psihologulmodifica sistematic un factor care actioneaza asupra participantiilor la un experiment (subiecti), pastrand constante toate celelalte aspecte ale situatiei. Insusirile cantitative sau calitative ale fenomenelor care iau diverse valori se numesc variabile. Factorul care este modificat de catre experimentator se numeste variabila dependenta.

Mentinerea constanta a tuturor conditiilor situatiei, cu exceptia factorului a carui influenta este studiata, reprezinta una din cerintele majore ale experimentului. O a doua cerinta este ca persoanele folosite in cele doua grupuri (experimental si de control) sa fie similare din cat mai multe puncte de vedere: sex, varsta, mediu de provenienta. Grupurile trebuie sa se deosebeasca numai in ceea ce priveste factorul a carui actiune se urmareste.

In concluzie, experimentul este singura metoda prin care se poate explica relatia cauzala ce exista intre doua sau mai multe variabile.
? Avantajul metodei consta in aceea ca evenimentele studiate sunt provocate, produse de experimentator, spre deosebire de celelalte metode unde cercetatorul asteapta producerea fenomenelor pe cale naturala.
?Dezavantajul experimentului rezulta din necesitatea respectarii cu strictete a conditiilor prezentate mai sus si din faptul ca unele fenomene nu pot fi provocate sau produse in laborator, in conditii foarte bine controlate. Criticii metodei experimentale deplang faptul ca situatiile controlate din laborator sunt artificiale si nu seamana cu cele naturale.

DEFINITII

Definitie: Experimentul presupune provocarea unui fenomen psihic, in conditii bine determinate, cu scopul verificarii unei ipoteze, a unei relatii cauzale.

Definitie: Variabila independenta reprezinta factorul modificat de experimentator.

Definitie: Variabila dependenta o reprezinta raspunsurile subiectilor.

Definitie: Grupul de control si grupul experimental reprezinta cele doua grupuri folosite de experimentator. Cele doua grupuri trebuie sa fie similare: sex, varsta, mediu de provenienta.

Definitie: Subiectii sunt participantii la experiment.

Definitie: Variabilele sunt insusirile cantitative si calitative ale fenomenelor care iau diverse valori.

1 Comment to Experimentul în psihologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.